Idag har vi glädjen att presentera Arlandagymnasiet i Sigtuna, en av våra sex certifierade gymnasieskolor inom samverkan Vård- och omsorgscollege.
Vi har träffat eleverna Toulin, Fahad och Nermin som går andra respektive tredje året på Vård- och omsorgsprogrammet samt Malin som jobbar som vårdlärare. Det bästa med Vård- och omsorgsprogrammet (VO-programmet) på Arlanda gymnasiet tycker Toulin, Nermin och Fahad är lärarna, som är väldigt hjälpsamma och att det är en familjär skola. ”Vi är som en familj, alla pratar med alla, alla trivs med varandra” säger Toulin. Nermin lyfter även möjligheten att omsätta de teoretiska kunskaperna i praktisk handling när de är ute på apl (arbetsplatsförlagt lärande). Anledningen till att Toulin, Nermin och Fahad valde att läsa VO-programmet på Arlanda gymnasiet var att de tycker om att hjälpa människor. För Fahad handlade det även om intresset att läsa medicin.
Det bästa med utbildningen tycker de är att läsa om anatomi och fysiologi och att lära sig hur man ska ta hand om andra människor som är i behov av vård- och omsorg. De tips som Toulin, Nermin och Fahad vill ge till nya elever som står inför gymnasievalet är att välja det man själv gillar och följa sina drömmar. Tycker man om att jobba med människor så rekommenderar de VO-programmet då arbetsmarknaden är mycket god för både undersköterskor och sjuksköterskor.
Malin har jobbat som vårdlärare i tio år och undervisar på Vård- och omsorgsprogrammet, varav de senaste fem åren på Arlandagymnasiet. ”På Arlandagymnasiet är vi bra på att se människors förmågor, vi är flexibla och anpassar vår undervisning. Vi tänker smått och stort, vilket genomsyrar allt vi gör. Vi jobbar utifrån tvålärarskap och genomför mycket av utbildningen i projektform och i samarbete med civilsamhället. Tex. i våras under Coronapandemin så gick vi och våra elever ut och jobbade inom äldreomsorgen. Det tog tre dagar från att vi initierade samarbetet med kommunen tills våra elever var anställda inom omsorgen. Vi håller på att utveckla det samarbetet i vår ordinarie undervisning. Vi har ett bra och upparbetat samarbete med arbetsgivare i kommunen och erfarna handledare som handleder våra elever under deras apl. Totalt har eleverna 15 veckors apl, 5 veckor i åk 1 inom äldreomsorgen (på äldreboenden) 6 veckor i åk 2 (3 veckor på äldreboenden/hemtjänsten och 3 veckor inom funktionshinderområdet). I åk 3 har våra elever 4 veckors apl inom vald yrkesutgång (akutsjukvård, äldreomsorg, psykiatri eller funktionshinderområdet).”
”De tips som jag vill ge till de elever som står inför gymnasievalet är om du inte är helt säker på vad du ska läsa efter gymnasiet, läs ett yrkesprogram. Då har du möjlighet att göra något bra för någon annan och dig själv och samtidigt tjäna pengar. Du får ett yrke och har något att falla tillbaka till, en trygghet tills du har bestämt dig. På VO-programmet får man vara den man vill. På Arlandagymnasiet finns det en plats för alla!
”Vi tackar Arlandagymnasiet för ett inspirerande och givande besök och överlämnar nu Gymnasievalet till kommande elever. Välkomna till Arlandagymnasiet!