Aktiviteter

Vi besöker Kungsholmens västra gymnasium

Under de senaste veckorna har vi besökt flera av våra certifierade gymnasieskolor. Idag har vi glädjen att presentera Kungsholmens västra gymnasium Vi har träffat eleverna Savannah och William som är 17 år och läser andra året på Vård- och omsorgsprogrammet. Vi har även träffat programlagsledare Lena och rektor Eija.

Kungsholmens västra gymnasium (KVG) kännetecknas av att det är en kommunal skola som ligger centralt på Kungsholmen, med stora resurser och kompetent personal. På det högskoleförberedande Vård- och omsorgsprogrammet (VO-programmet) jobbar bland annat 11 vårdlärare som alla har sina specialiseringar, såsom inom psykiatri, räddningsmedicin, kirurgi och media. ”Vi har ett pedagogiskt helhetstänkt kring utbildningen” säger Lena och ger ett exempel på hur de jobbar tvärvetenskapligt och ämnesintegrerat i bland annat ämnet medicin, idrott och svenska, religion och etik och idrott, och hur eleverna inför apl (arbetsplatsförlagt lärande) genomför praktiska metodövningar i det verklighetstrogna metodrummet och läser skönlitterär litteratur riktad mot yrket.

På KVG erbjuds en mycket hög kvalitet på det arbetsplatsförlagda lärandet i nära samarbete med arbetslivet. Skolan erbjuder även stödundervisning. ”VO-programmet på KVG är internationell gångbar utbildning och man kan jobba i hela världen. Vi har även internationella samarbeten såsom med Frankrike och ser regelbundet över nya samarbeten” säger Lena.

För William och Savannah var VO-programmet på Kungsholmens västra gymnasium ett självklart val, då William vill jobba inom akutsjukvården och Savannah inom militären. ”Skolan verkade vara skön när jag var på öppet hus och det är bra kommunikationer till skolan” säger Savannah. Vidare säger William att han valde VO-programmet på KVG för att det är en praktisk utbildning med mycket praktik. För Savannahs del hängde det till stor del på att utbildningen är högskoleförberedande.

Det bästa med VO-programmet på KVG enligt Savannah och William är att det är mycket praktik, bra lärare och skolledning och att man har tillgång till kurslitteratur och datorer. ”Allt vi läser hänger ihop. Det kan vara saker vi läser i andra ämnen, som vävs samman”. ”Och under min apl var jag på ett bra ställe (inom äldreomsorgen) där jag fick lära känna de boende och personalen och delta i arbetet. Min handledare var också bra” säger William. ”Våra lärare är stöttande och lyssnar på oss, vi får vara med och påverka. Sedan har vi mycket aktiviteter som pågår bland annat dans, fotboll, basket, bokcirklar och schackturneringar” lyfter Savannah. ”När vi började på skolan var det tre föreningar i gång på skolan, idag har vi närmare tio som har startats upp av elever och lärare” säger William.

Efter utbildningen planerar William att jobba som undersköterska inom akutsjukvården och sedan läsa vidare till sjuksköterska. Savannah siktar på att göra lumpen och senare utbilda sig till sjuksköterska och jobba som militärsjuksköterska.

De tips och råd som Savannah och William vill ge till elever i åk 9 som står inför gymnasievalet är välja något som man är intresserad av och gå på öppet hus. ”Det är viktigt att lyssna på vad du själv vill och inte på dina kompisar, familj med flera. Titta inte enbart på meritpoängen till utbildningen, då det inte säger hela sanningen”. Savannah och William tycker att man ska välja KVG för att det är en bra skola med bra lärare och skolledning och att det är nära till allt med bra kommunikationer.

Vi tackar KVG för ett inspirerande och givande besök och överlämnar nu Gymnasievalet till kommande elever. Välkomna till KVG!