Aktiviteter

På besök hos Tullinge gymnasium!

Vi har besökt Tullinge gymnasium i Botkyrka och träffat både elever och lärare på Vård- och omsorgsprogrammet. Kom och lär känna Tullinge gymnasium, en mycket omtyckt skola.

Pauline, Elin och Dagmara är alla 17 år och går andra året på Vård- och omsorgsprogrammet. De valde att läsa på Tullinge gymnasium på grund av positiva rekommendationer av andra, den höga meritpoängen och de goda kommunikationerna till skolan. Det bästa med skolan tycker de är att det är en familjär skola ”det känns som att man är med familjen”. ”Lärarna är bra, lyssnar och bryr sig om eleverna och man får den hjälp och resurser man behöver”. Det är en skola, det finns inget ”vi och dom” säger Elin. Pauline flikar in att de har bra kontakt med andra elever, där de äldre eleverna tar hand om de yngre, ger tips och råd.  Elin tycker att det bästa är alla roliga kurser och för Dagmara är det de praktiska lektionerna. Alla är överens om att utbildningen ger en bra förberedelse inför arbetslivet, tex. hur man ska ta hand om andra och hur man kan förebygga ohälsa.

Inför gymnasievalet tipsar Pauline, Elin och Dagmara att man ska gå på öppet hus och prata med elever på skolan. Vidare ska man välja det program som man själv vill gå. ”Man ska inte lyssna på andra när de säger att man inte har en framtid inom vården, för det är en lögn. Titta, du kan gå vidare till sjuksköterska, barnmorska, du kan bli det du vill, kom och se, prova, du kommer inte att ångra dig. Lyssna inte på andra, lyssna på vad du vill” inflikar Elin.

Efter gymnasiet planerar Pauline och Dagmara att studera vidare, Pauline ska läsa till barnmorska och Dagmara till ambulanssjukvårdare. Elin berättar att hon kanske ska jobba lite inom akutsjukvården för att skaffa sig erfarenhet och därefter läsa vidare till ambulanssjukvårdare.

Karin jobbar som lärare på Tullinge gymnasium och berättar att skolan är lagom stor och lugn med hög studiero och att lärarna som jobbar på skolan är mycket kompetenta och erfarna.  

”Vård- och omsorgsprogrammet på Tullinge gymnasium är högskoleförberedande och har funnits på skolan under lång tid. Utbildningen har ett starkt fokus på yrket. Vi tycker att det är viktigt att koppla det teoretiska till det praktiska. Vi tränar praktiskt i metodrummet. Som i dag tillexempel, där vi tränar på att ta venprov. Eleverna gör även apl (arbetsplatsförlagt lärande) i alla årskurserna. I åk 1 är de inom äldreomsorgen, på ett äldreboende eller inom hemtjänsten), i åk 2 inom funktionshinderområdet (på gruppboende eller inom daglig verksamhet) och i åk 3 inom akutsjukvården. Vi har även en tradition av internationella utbyten och samarbeten, tex med Indien och Polen.”

Karin upplever att elever som kommer till skolan får ett ”uppsving” när dom läser något dom är intresserade av, dom blir motiverade. ”Det som utmärker Tullinge gymnasium är att vi har en stabil utbildning, bra kontakt med kommunen, våra arbetsplatser och Region Stockholm. Vi är även certifierade inom Vård- och omsorgscollege vilket innebär att vår utbildning är kvalitetssäkrad. I stort sett alla våra elever blir erbjudna jobb under eller efter utbildningen. Om man vill ha en bra och kvalitetssäkrad utbildning med hög kvalitet, där man blir väl förberedd oavsett om du vill plugga vidare eller jobba efter utbildningen så ska man välja Tullinge gymnasiet. Och inte minst när man sedan söker jobb, så kan man visa upp att de har gått en kvalitetssäkrad utbildning, då eleverna får med sig ett diplom och en brosch, vilket är meriterande hos arbetsgivarna. Vård- och omsorgsprogrammet hos oss ger även en bra grund att stå på om man vill läsa vidare till sjuksköterska, fysioterapeut, polis, socionom mm. på högskola.”

Vi tackar Tullinge gymnasium för ett inspirerande och givande besök och överlämnar nu Gymnasievalet till kommande elever. Välkomna till Tullinge gymnasium!