Aktiviteter

Träffa Eddie, tidigare elev på Vård- och omsorgsprogrammet som jobbar som brandman!

Vi har träffat Eddie som är 22 år gammal och jobbar som brandman. Eddie läste Vård- och omsorgsprogrammet på Kungsholmens västra gymnasium, och tog studenten 2017. Låt oss ta del av vad som hände efter gymnasiet.

Jag heter Eddie och är 22 år gammal och bor med min sambo i Stockholm. Till vardags jobbar jag som konsult och deltidsbrandman i Norrtälje. Sedan jag var liten har jag drömt om att jobba som brandman. Jag älskade stora röda bilar och såg upp till starka ”gubbar” och har alltid haft ett stort intresse av att hjälpa andra människor.

Som deltidsbrandman har jag jour en gång var fjärde vecka och arbetsuppgifterna är varierande och matchas mot våra kompetenser. Det kan handla om trafikolyckor, hjärtstopp, vattenläckor, suicidsituationer, kemikaliska läckor eller utsläpp. Men även vattenläckor och bränder. Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är främst att jobba som rökdykare och akutsjukvårdare. När jag har jour så tar jag ledigt från mitt ordinarie arbete som konsult.

På gymnasiet läste jag Vård- och omsorgsprogrammet med högskoleinriktning på Kungsholmens västra gymnasium. Därefter utbildade jag mig till deltidsbrandman, en utbildning på cirka 8 veckor. Inför mitt gymnasieval var jag osäker på vad jag ville läsa. Jag pratade med äldre vänner och de sa åt mig att välja Samhällsprogrammet för att läsa vidare till sjuksköterska. Men jag föredrar praktisk utbildning, så Vård- och omsorgsprogrammet var ett självklart val för mig, då det är en praktisk utbildning. Jag har ett stort intresse för vården och tycker att det är viktigt att läsa något man verkligen tycker om.

De egenskaper som är bra att ha för att jobba som brandman är att man bör vara stresstålig, stark fysiskt och psykiskt, eftersom jobbet kan vara väldigt fysiskt vissa gånger och andra gånger psykiskt. Vi jobbar med människor. Det är viktigt att man är empatisk och en bra medmänniska och professionell. Jag tycker även att det är viktigt att vara en bra lagspelare, då vi är flera personer som jobbar ihop. I mitt yrke möter jag även utmaningar. Det kan vara personer som befinner sig i kris och verkligen behöver hjälp tex vid drunkningstillbud, hjärtstopp och anhöriga är där och personen vaknar inte. Då är det viktigt att kunna vara ärlig. I samband med svåra situationer så har vi alltid ”debriefing” efteråt, där vi får tillgång till krisstöd. Alla som har varit inblandade i larmet är med, såsom brandkår, polisen, ambulans med flera. Brandmästaren håller oftast i dom mötena och om behov finns så kan man få prata med en psykolog. Men självklart är det även mycket glädje också, inte minst med mina kollegor. Brandkåren blir som en andra familj.

Det bästa med att jobba som brandman tycker jag är att få hjälpa människor som verkligen behöver hjälp, att få göra skillnad, och bra arbetskamrater. Sedan är det självklart kul att åka brandbil!

Jag tycker att man ska välja Vård- och omsorgsprogrammet och vill jobba med människor. När man tänker Vård- och omsorgsprogrammet så tänker många att det bara innebär att jobba med äldre människor, men det är verkligen så mycket mer. Jag fick mycket positiva kommentarer av vuxna när jag valde Vård och omsorg. ”Det är bra att vi bryter stereotyper, att män också kan jobba inom vården”. Sedan kan man välja Vård och omsorgsprogrammet om man vill jobba som polis med mera. På Vård- och omsorgsprogrammet får du med dig examensbevis och ett garanterat jobb efteråt!’

Om fem år är jag flygplatsbrandman och jag har tagit C-körkort och om 10 år då jobbar jag som sjuksköterska.

Vård- och omsorgsprogrammet är ett smart val!