Aktiviteter

Vi besöker Drottning Blankas Gymnasieskola Stockholm Södra

Vi har besökt Drottning Blankas Gymnasieskola Stockholm Södra, som är belägen på Fyrvaktarkroken i Johanneshov.

Vi har besökt Drottning Blankas Gymnasieskola Stockholm Södra och träffat Selma Djioui som läser tredje året på Vård- och omsorgsprogrammet och vårdlärarna Frauke Boltes och Carina Håkansson.

Jag heter Selma Djioui och är 18, och läser tredje året på Drottning Blankas Gymnasieskola Stockholm Södra (DBGY). Anledningen till att jag valde Vård- och omsorgsprogrammet är att jag alltid tyckt om att hjälpa andra människor och att jag vill utbilda mig till sjuksköterska. DBGY är en liten och familjär skola där ”alla känner alla”. Det är bra lärare, väldigt stöttande! Det som avgjorde att jag valde just DBGY var att jag gick en prova på dag, ”Elev för en dag”. Jag gick in och anmälde mig på hemsidan när jag gick i nian, sedan fick jag komma till skolan och prova på. Jag fick följa elever i åk 2 och 3 och vara med på lektioner och äta lunch tillsammans. Det kändes att jag hade hittat rätt. Det som även avgjorde var att det är bra kommunikationer och att skolan har en matsal och gympasal.

Det bästa med Vård- och omsorgsprogrammet är att man blir utbildad undersköterska efter gymnasiet och att man har många valmöjligheter. Man kan jobba direkt efter utbildningen eller läsa vidare. Sedan har vi mycket praktik och får jobba med praktiska moment. Såsom att tvätta en person, ta kapillärprover och öva på kommunikation. Det bästa med DBGY är att det är en familjär skola och alla är välkomnande. Lärarna är jättebra på att lära ut och alla är utbildade. Dom ger oss även tips och råd, sedan har vi mycket praktiska lektioner. Vi har också fått vara med som markörer vid olika katastrofövningar. Där har vi blivit sminkade och fått agera som skadade så att räddningspersonal fått öva på hur de ska jobba vid en verklig olycka.

Mitt mål efter utbildningen är att plugga vidare till sjuksköterska, sedan till barnspecialistsjuksköterska. De tips jag vill ge till elever i åk 9 är att om ni är intresserade av DBGY, gå på öppet hus och ”Elev för en dag”. För då får man veta exakt hur det är. Gå också på Gymnasiemässan och besök hemsidan (https://www.drottningblanka.se/stockholm/). Ta reda på information. Innan jag skulle välja så var jag jättenervös, men efter att jag tog kontakt med DBGY och bestämde mig. Jag kände mig hemma och har inte ångrat mitt val!

Frauke Boltes och Carina Håkansson, vårdlärare på DBGY berättar vidare om DBGY. Vår skola kännetecknas av att vi erbjuder god kvalitet på utbildningen och att vi har en stark profil på räddningsmedicin. Vi åker bland annat på lägerskola en gång per år där vi tränar på livräddning i vatten, rökdykning, släcka bränder och hur man agerar vid olika trauma. Sedan har vi även internationella samarbeten och utbyten med Malta, Etiopien och Indien. VO-programmet på DBGY kännetecknas av att alla lärare är behöriga och legitimerade. Vi jobbar elevcentrerat och lärarna bryr sig om eleverna. Vi är måna om att skapa goda relationer och hur det ser ut i skolan.

Vi har en fin arbetsmiljö. På DBGY jobbar vi aktivt med att koppla teori till praktik. Vi gör en hel del studiebesök såsom på operation, hörselklinik, inom psykiatri, hjälpmedelscentral, äldreboende, barnakut med mera. Vi deltar även på arbetsmarknadsmässor, framtidsmässor, hälsomässor och SACO-mässan. Under utbildningen har eleverna apl (arbetsplatsförlagd lärande) under alla tre åren. I åk 1 på äldreboenden, i åk 2 inom funktionshinderområdet (på gruppboenden, särskilda boende, daglig verksamhet eller som personlig assistent) och i åk 3 inom akutsjukvården. I åk 3 har eleverna även möjlighet att göra apl utomlands under 2–3 veckor.Inför gymnasievalet ska man följa sin magkänsla. VO-programmet ger dig jobb! Arbetsgivare står på kö för att anställa dig. Sedan ger utbildningen högskolebehörighet!

Vi tackar DBGY för ett inspirerande och givande besök och överlämnar nu Gymnasievalet till kommande elever. Välkomna till DBGY!